PureVolume

 
Next »
 
 

Kada su gume potrosene i spremne za otpad

blog post

Odgovarajucim odabirom automobilskih guma donosite jako vaznu odluku I vaseg ljubimca cinite sigurnim za voznju I uzivanje. Mnogo je faktora koji uticu na odabir i treba dobro promisliti pre kupovine. Nadamo se da ce vam ovi vodici biti korisni prilikom donošenja odabira o kupovini.

Nacini promjene automobilskih guma

Evropska unija ima zakon o dubini sara guma. Po propisima EU sara ne smije da ima dubinu manju od 1.6 milimetara. Kod nas je taj minimum 1 mm. Da bi pomogli vozacima da uoce da su gume potrosene proizvodaci unutar gazeceg sloja urezuju indikator potrosenosti koji postaje vidljiv kada se trag istroši.

Bez obzira na sve zakone trebate znati da su brojni testovi pokazali kako su gume koje imaju dublju saru od 1,6 mm tj negdke oko 3mm daleko sigurnije od ovih, pa stoga neka vam to bude orjentir.

Vodite racuna o onome sto predvidja zakon jer možete platiti kaznu, a u slucaju saobracajne nezgode osiguravateljska zavod može odbiti da plati štetu. Gubitak svojstava gume usled istrošenosti posebno je izražen na kiši i snegu. Sa istrošenim gumama na snegu ste u velikoj opasnosti.

Koliko auto guma treba promijeniti?

Uocili ste da vam je potrosena jedna guma I vise nije bezbjedna za voznju, obavezno je promijenite gumom istog proizvodjaca I istih proporcija. Enormno je vazno da birate gume od istog proizvodjaca kao sto je guma u paru, To jeste defiinitvno skuplja opcija ali je veoma nuzan korak za opstu bezbjednost.

ISti slucaj je I kada imate problem sa dvije potrosene gume. Zamijenite ih obe u paru I opet vodite racuna o brzini indeksa, proporcijama I proizvodjacu. Bar dvije gume mozete uskladiti da budu odlicne na vasem autu, a time I bezbjednost voznje mnogo veca.

Smatrajte se sretnikom ukoliko su vam se potrosile sve 4 gume jednako jer onda o jednom trosku mozete uvijek da rijesite svoj problem I da uvijek imate bezbjedno auto sa ispravnim gumama. Smatrajte gume kao I vasu obucu. Ako vam je obuca iznosena I nikakva onda na prve znake kise propustace vodu I imacete mnogo problema. Slicno je I sa automobilima.

Velicina je bitna

Veoma jednostavno je je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno videti znak dimenzije na auto gumi i kupiti iste takve.

Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. kada vrsite odabir auto-gumu trebate biti ubijedjeni da ce moci da izdrži opterecenje. Mjerilo koje se zove indeks opterecenja sigurno ce vam biti od pomoci.

Pored tezine tu je I jos jedan faktor. U pitanju je faktor brzine. Kada su u pitanju gume mjera kojom se ovaj faktor mjeri jeste indeks brzine. No time tesko da cete ikada morati biti optereceni jer ukoliko ne namjeravate da vozite preko 240 kilomentara na sat onda ce vase potrebe da zadovolje gume sa brzinskim indexom V..

Više informacija o gumama i bezbjednosti na sajtu: auto gume

 

Posted Jul 09, 2012 at 4:09am

0 likes

 

Comments

 
 
1